Wednesday , July 28 2021

Sulejman Rexhepi: Maqedonia diskriminon në baza fetare dhe etnike

Kryetari i Bashkësisë Fetare Islame në Maqedoni, Sulejman Rexhepi, në një bisedë me Radion Evropa e Lirë, ka thënë se “feja dhe njëkohësisht edhe bashkësitë etnike në Maqedoni nuk trajtohen në mënyrë të barabartë”.

Ai tha se në vend përdoret një ‘drejtësi selektive’, që, sipas tij, “thellon hendekun e ndasive etnike dhe fetare” dhe e pamundëson ndërtimin e “një shoqërie të sigurt dhe demokratike në përputhje me standardet e vendeve të zhvilluara demokratike, ku ligji vlen për tëgjithë njëlloj”.

Deklaratat e kryetarit të Bashkësisë Islame të Maqedonisë u bënë pikërisht në ditën e festimit të Bajramit të Madh nga besimtarët e fesë islame gjithandej Maqedonisë.

“Maqedonia për momentin është në një krizë të thellë politike dhe kjo krizë e thellë politike nuk është e rastësishme. Sigurisht se është rrjedhojë e mosveprimit të shtetit juridik. Veprimi i shtetit ka qenë dhe është me dy kute të ndryshme. Përdoren standarde të dyfishta në mes bashkësive të ndryshme fetare dhe etnike në Maqedoni”, tha Rexhepi, duke nënvizuar të mos ketë besuar se që prej pavarësimit ‘Maqedonia mund të vijë në një gjendje të rëndë’.

“Gjendje ku shteti në formë të barabartë nuk i trajton të gjitha përkatësitë etnike dhe ato fetare. Gjendja në Maqedoni është e mjerueshme, por me vullnetin e Zotit, shpresojmë që Maqedonia, me ndihmën e faktorit ndërkombëtar, të orientohet kah e mira, kah perspektiva e këtij shteti multietnik dhe multifetar”, ka thënë kryetari i Bashkësisë Fetare Islame në Maqedoni, Sulejman Rexhepi.

Sipas tij, politikat diskriminuese të Qeverisë janë të dukshme edhe në kthimin e pronave të Bashkësisë Fetare Islame, sikur edhe në përkujdesjen ndaj institucioneve fetare islame, të cilat veprojnë në Maqedoni, përfshirë medresenë Isa Beu dhe Fakultetin e Shkencave Islame, që nuk kanë mbështetje nga institucionet e shtetit.

Duke folur për rëndësinë që ka feja, zoti Rexhepi ka thënë se askush nuk duhet të ketë frikë nga besimtarët myslimanë në Maqedoni, sepse ata duhet shikuar si shtyllë kyçe për stabilitetin e shtetit të Maqedonisë.

“Kurani si libër i shenjtë, e që njëherësh llogaritet si Kushtetuta e të gjithë myslimanëve në botë, në tekstin e vet 33 herë përmend paqen, vetëm dy herë e përmend luftën dhe në asnjë rast nuk e përmend armën – shpatën. Kjo do të thotë se të gjitha janë insinuata, që në vazhdimësi, trillohen për Islamin”, ka deklaruar Rexhepi.

Kryetari i Bashkësisë Fetare Islame në Maqedoni, në festën e Bajramit të Madh, ka përcjellë porosi paqeje dhe mirëkuptimi ndërmjet njerëzve.

“Në këtë ditë festive po përcjell mesazhet si kryetar i Bashkësisë Fetare Islame në Maqedoni, që të kultivojmë sa është e mundur dashurinë e ndërsjellë, respektin, tolerancën dhe të binden të gjithë se Maqedonia nuk ka të ardhme tjetër përvec ndërtimit të bashkëjetesës së sinqertë”, ka thënë Sulejman Rexhepi, kryetar i Bashkësisë Fetare Islame në Maqedoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *