Saturday , July 20 2019

Seanca për ndryshimet kushtetuese është shtyrë për më vonë, negociohet për 1 votë!

Seanca është shtyer për në orën 15. Kryeministri Zaev dhe Bilall Kasami i krahut të Lëvizjes Besa po zhvillojnë negociata dhe ende nuk ka marrëveshje.

*******************************************************************

Ndryshimet kushtetuese në fazën e tretë dhe finale përsëri janë përpara debuptetëve në kuadër të seancës së 75-të, pasi që dje u shty për sot në orën 12:00. Kjo është përpjekja e tretë që të fillojë seanca në të cilën do të miratohen amendamentet kushtetuese, pasi që dy ditët e kaluara është prolonguar dhe anuluar, njofton Portalb.mk.

Shtyrja e seancës plenare për ndryshmet kushtetuese dje dhe pardje për shkak të mos-arritjes së marrëveshjes në lidhje me këtë amandament:

“Për qytetarët e përkatësisë etinke shqiptare, në rregulloret dhe pjesët e tjera të legjislacionit të organeve shtetërore, nënshtetësia në gjuhën maqedonase do të jetë “maqedonase / qytetar i Republikës së Maqedonisë së Veriut në gjuhën shqipe do të jetë “e Maqedonisë / qytetar i Republikës së Maqedonisë Veriore” ndërsa në gjuhën angleze do të ishte “macedonian / citizen of Republic of North Macedonia”
Mbetet e paqartë nëse Lëvizja Besa qëllimisht ka kërkuar të quhet “Maqedonia Veriore dhe jo “Maqedonia e Veriut” siç shkruan në Marrëveshjen e Prespës- përkthim zyrtar i Qeverisë.
Pse është bërë kështu, për këtë detaj, zëdhënësi nuk kishte informata.

Mbrëmë dhe gjatë ditës Zaev ishte optimist se do të merren vesh pasi që bëhet pjesë për çështje teknike, gjë që sipas tij, nuk e vë në rrezik identitetin maqedonas, por më vonë, siç shkruan Plusinfo, pas reagimit të 8 deputetëve që dolën nga VMRO-DPMNE të cilët thanë se nuk do të votojnë nëse pranohet amandamenti i Lëvizjes BESA, edhe kryeministri ka ndërruar mendje.

LEXO: 8 deputetët e VMRO-DPMNE-së: Nëse pranohet kërkesa e Kasamit ne nuk votojmë

Mbetet të shihet nëse Maqedonia do të mbetet sërish peng i VMRO-DPMNE-së nacionaliste, siç ishte për 11 vite me radhë, duke hyrë në këtë lojë tani edhe Lëvizja Besa e cila me apo pa dashje i jep shkak të njëjtës.

Ka gjasa që kryeparlamentari Talat Xhaferi ta fillojë seancën për përcaktimin e amandamenteve, ku sipas pikës së parë të rendit të ditës, secili amendament përctohet dhe votohet me shumicë të thjeshtë (61 deputet).
Më pas e njejta të ndërpritet dhe të vazhdojë kur të arrihet shumica absolute prej 80 deputetëve.

Rendi i ditës ka katër pika:

1. Përcaktim i Propozim-amendamenteve XXXIII, XXXIV, XXXV dhe XXXVI të Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë;
2. Miratim i amendamenteve XXXIII, XXXIV, XXXV dhe XXXVI të Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë;
3. Shpallja e amendamenteve XXXIII, XXXIV, XXXV dhe XXXVI të Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë;
4. Propozim-ligj Kushtetues për zbatimin e amendamenteve XXXIII, XXXIV, XXXV dhe XXXVI të Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë;

Secili amendament përcaktohet me shumicë të thjeshtë (61 deputet), më pas hapet diskutimi i përgjithshëm për to. (PIKA 1)
Pastaj, hapet diskutim për secilin amandament në veçanti dhe votohet për secilin amandament me shumicën e dy të tretave (80 vota). (PIKA 2)
Më pas, votohet me shumicën e dy të tretave (80 vota) për të gjithë amandamentet së bashku. (PIKA 3)
Ndërsa në fund hapet Ligji Kushtetues për zbatimin e amendamenteve për miratimin e së cilit duhet gjithashtu shumica e dy të tretave (80 vota). (PIKA 4)

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *