Tuesday , July 16 2019

“Në Turqi, çmimi i birrës mund të rritet teksa jeni duke e pirë”

Rreth 70,000 pushues britanikë janë në Turqi tani, me qindra mijëra të tjerë kanë rezervuar udhëtimet e tyre atje gjatë pjesës tjetër të sezonit të verës.

Por çfarë do të thotë kriza e monedhës së vendit për ta?

Dhe nëse planifikoni të shkoni në Turqi, si duhet të organizoni financat tuaja?

Cila është situata për njerëzit me pushime në Turqi tani?

Ata shpresojnë të shijojnë diellin, detin dhe kulturën e një vendi të bukur dhe mikpritës. Dhe nëse do t’ju duhet të këmbejnë paundët e tyre në monedhën vendase, tani do të marrin shumë më shumë monedha turke, teksa Lira po zhvleftësohet dita ditës.

Vitet e fundit, 1 Paund ka blerë rreth 4 ose 5 lira turke, këtë javë norma ka shkuar 9 lira turke për një paund.

Teksa lira turke është në rënie, ana tjetër e saj është rritja e shpeshtë e çmimeve.

Nocioni se kostoja e një birre mund të rritet derisa ju pini është disi e sforcuar. Por si në çdo vend me inflacion të lartë, çmimi i ndonjë gjëje nga një filxhan kafeje tek makina me qira mund të jetë më e lartë sot se sa dje.

A do të thotë kjo se është më e shtrenjtë për turistët?

Krahasuar me verën e kaluar, çmimet lokale janë më të larta në terma vendorë.

Por për shkak se Lira është një nga monedhat e pakta kundër të cilave sterlina po fiton, shpenzimet në paund janë aktualisht më të ulëta.

Si duhet që vizitorët të organizojnë financat e tyre për një udhëtim në Turqi?

Mos ndryshoni paratë tuaja për lirën turke në Mbretërinë e Bashkuar. Në vend të kësaj, këmbeji në dyqanin ku blen atje në Turqi.

Ndrysho pak dhe shpesh: pjesërisht për shkak se norma mund të përmirësohet dhe pjesërisht për shkak se deri në fund të udhëtimit mund të jesh “mbërthyer” me lirën turke.

Ju me siguri do të merrni kursin e këmbimit më të keq ku të këmbeni paratë tuaja në aeroport.

Kriza e monedhës sinjalizon një rrezik të trazirave më të gjera?

Kriza në valutë nuk është asgjë e re në Turqi; në vitin 2005, lira e vjetër turke ishte aq e dobët që mund të bëhesh një milioner duke ndryshuar 40 paund, derisa gjashtë zero u rrëzuan nga lira dhe filloi një “lirë e re”.

Rregulli i Rexhep Tajip Erdoganit (së pari si kryeministër, tani si president) deri më tani është karakterizuar nga një rritje e fortë. Megjithatë, menaxhimi i tij ekonomik është nën shqyrtim. Shumë njerëz turq ndjejnë shtrëngim dhe nuk janë të kënaqur me udhëheqjen e kombit.

Protestat në qytetin më të madh, Stamboll dhe kryeqytetin, Ankaranë, mund të intensifikohen. Dhe, siç paralajmëron Zyra e Jashtme, kërcënimet mbeten nga një grup i gjerë i grupeve terroriste.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *