Friday , May 24 2019

Lira turke po fundoset, frikë që kriza mund të prekë Evropën

Lira turke pësoi një goditje tjetër të premten kundrejt dollarit dhe ka shqetësime në rritje se problemet ekonomike të vendit mund të përhapen në eurozonë.

Lira ra 7% kundrejt dollarit në 5.9655 të premten në mëngjes. Monedha komëtare turke ka rënë me mbi 35% këtë vit. Rënia e saj nisi kur presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan ndërmori hapa për të marrë nën kontroll politikën monetare të vendit, përcjell Fakte.

Rënia e kohëve të fundit vjen pasi një delegacion turk në Uashington dështoi të ndalonte SHBA-të nga vendosja e sanksioneve kundër dy ministrave të qeverisë turke. Mungesa e veprimeve të bankës qendrore për të mbështetur monedhat ndikoi në frikësimin e investitorëve, shoqëruar kjo edhe me komentet e Erdogan se normat e interesit janë “nëna dhe babai i të gjitha të këqijave”.

Lira “po bie kaq shpejt sa një parashutë është gjëja e parë që të vjen në mendje për të parandaluar shkatërrimin e saj në tokë,” tha Bart Hordijk, një analist i tregut në Monex Europe, cituar Businessinsider.

Shqetësimet po rriten pasi rënia e monedhës turke mund të fillojë të godasë bankat evropiane.

Mbikëqyrësi kryesor financiar i eurozonës është bërë gjithnjë e më i shqetësuar për ekspozimin e disa prej huadhënësve më të mëdhenj të Evropës në vend. Ato përfshijnë BBVA, UniCredit dhe BNP Paribas, dhe ekspozimi ndaj këtyre huadhënësve po monitorohet nga afër, raportoi Financial Times.

Erdogan ka premtuar një model të ri ekonomik të drejtuar nga Albayrak, i cili është gjithashtu dhëndri i tij.

Erdogan foli pak të enjten dhe aludoi rreth problemeve të monedhës duke akuzuar të “huajt”, duke thënë se “nëse ata kanë dollarë, ne kemi njerëzit tanë, drejtësinë tonë dhe Zotin tonë”.

Hordijk tha në një email: “Presidenti Erdogan është elefanti në dhomë … Është koha që Erdogan të përballet me realitetin”.

Një “rritje e normës gjigante” prej së paku 500 pikë bazë për të qetësuar tregjet dhe një angazhim i qartë nga Banka Qendrore e Turqisë për të mbështetur monedhën mund të ndihmojë në ndalimin e rënies, tha Hordijk, duke shtuar, “Një tjetër fashë për të ndaluar lirën nga gjakderdhja deri në vdekje do të ishte kontrolli i kapitalit, por Erdogan i kundërvihet këtyre masave. “

Ai vazhdoi: “Një pranim i dhimbshëm që fuqitë e tij janë tejkaluar nga forcat e tregjeve dhe se ai mund të ketë gjykuar gabimisht situatën ekonomike mund të jetë shumë për t’u kërkuar nga udhëheqësi autokratik Erdogan, por alternativa është që luksi do të takojë tokën me ritëm shumë të shpejtë, një ndikim që do të dëmtojë ekonominë turke për vitet që vijnë. “

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *