Monday , May 20 2019

DOSIE GRUEVSKI: Nga një bankier premtues në një i burgosur

Nikolla Gruevski, njeriu i cili ishte kryeministër për më shumë se 11 vjet tani përballet me një dënim me burg. Në vitin 1999 ai u bë Ministër i Ekonomisë dhe filloi karrierën e tij politike – pothuajse 20 vjet më vonë ai u dënua me një dënim me burg. Ka pasur dhe do të ketë politikanë që kanë përfunduar në burg, por për Gruevskin në kushtet e Maqedonisë askush nuk e parashikonte këtë. Ai thoshte sikur do të jetë përgjithmonë udhëheqës. Historia do të tregojë se çfarë ka punuar ai, gjyqësori në Maqedoni tani konfirmon se si kryeministër ai ndikoi në blerjen e Mercedesit luksoz S-600, përcjell FLAKA.

I lindur në Shkup më 31 gusht 1970. Nga 1995 deri më 1998 ka punuar në Bankën Ballkanike, Bankën Botërore dhe Bankën Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. Ai ishte president dhe themelues i shoqatës së brokerimit dhe bëri transaksionin e parë në Bursën e Maqedonisë. Në vitin 1999, në moshën 29 vjeçare, ai u bë Ministër i Tregtisë në Qeverinë e Lubço Georgievskit. Më vonë edhe ministër i financave.

Një nga lëvizjet e para të ministrit të ri dhe ambicioz do të jetë mbrojtja e markës maqedonase, përmes fushatës popullore “Blej produktet maqedonase” dhe fushatës “Maqedonia e përjetshme”. Këto lëvizje që kanë nxitur ndjenjën kombëtare do të jenë një hyrje dhe një paralajmërues i hapave të mëdhenj të reformatorit të ri.

Në vitin 2006, Gruevski u bë kryeministër. Gjatë kësaj periudhe u prezantua tatimi mbi vlerën e shtuar dhe hapi procesin e denacionalizimit të pronës kombëtare në periudhën 1945-1990. Në zbatimin e reformave ekonomike, fillimisht, ajo hyn në aleancë me institucionet financiare ndërkombëtare dhe kreditorët.

Gruevski “erën” e qeverisjes e ngjyrosi si ekonomikisht dhe politikisht. Por edhe në mënyrë nacionaliste. Ai arriti ndryshime tatimore, duke futur taksën e sheshtë, dhe në vitin 2007 ai ringjalli projektin e bllokuar “Zonat e lira ekonomike” – pasuar nga një fushatë e gjerë dhe agresive dhe shumë fronte për të tërhequr investime të huaja.

Qeverisja e tij shënoi një seri arrestimesh që do të linin gjurmë të thella – disa prej tyre të gjykuara dhe të vërejtura në raportet ndërkombëtare si politike. Në burg përfudnoi edhe bashkëpartiaku i tij Lube Boshkovski, çështja e të cilit është tani në gjykatë. Në kohën e sundimit të Gruevskit, ndodhi polarizimi më i madh i medias, si dhe “ekzekutimet”.
Vetëm një ditë në “Pero Nakov” katër media u mbyllën, në mesin e tyre TV kryesor A1, një kritik i politikave të atëhershme qeveritare. Qeveria e udhëhequr nga Gruevski kryen disa operacione të gjera për arrestimet “Gjarpër Syri 1 dhe 2”, “Falanga”, “Detonator”, gazetari Tomisllav Kezharovski përfundoi në burg, pranga u vunë mjekëve.

Teknikisht, fillimi i rënies së kryeministrit Nikolla Gruevski fillon në shkurt 2015. “Bomba politike” e parë është lëshuar nga LSDM-ja e atëhershme opozitare. Procesi i publikimit të materialeve të përgjuara në mënyrë të paligjshme filloi dhe zgjati. Por Gruevski nuk u dorëzua – përkundrazi, ai shpalli luftë ndaj “tradhtarëve – vendas dhe të huaj”. Megjithatë, si pjesë e Marrëveshjes së Përzhinës, në janar 2016, Gruevski dha dorëheqjen nga posti i tij si kryeministër.

“Ky është një hap i rëndësishëm për besimin tim tek ju, qytetarët e Maqedonisë. Plani im është që të jem me ju vazhdimisht, për të ndarë idetë dhe planet e projekteve dhe hapat që ne mund të bëjmë, ne së bashku do të shpallim një epokë të re, një vizion për një të ardhme më të mirë. Unë besoj në ju dhe në Maqedoninë. Ne vijmë përpara, së bashku krah për krah, çdo ditë deri në ditën e zgjedhjeve, kur me krenari themi se ja kemi dalë”, tha Gruevski në një fjalim në të cilin ai njoftoi dorëheqjen.

Pas vendimit për t’u tërhequr nga rruga e Ilindenit pa numër, vjen repiudha në të cilën ngadalë, por me siguri bie “kulla prej kartave”.

Sot Gjykata e Apelit mbështeti vendimin e shkallës së parë dhe e dënoi Gruevskin me dy vjet burg. Sipas vendimit, ai është fajtor për shpërdorim detyre dhe autorizim, si dhe “për marrjen e një çmimi për të kryer një ndikim të paligjshëm”.

Tani ka mbetur vetë ai të vendos se kur do të paraqitet në burg për të vujatur dënimin.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *