Friday , May 24 2019

Dhuna kundër gruas nuk është çështje e kulturës nga vjen

25. Nëntori është Dita Ndërkombëtare kundër Dhunës ndaj Gruas. Shumë gjermanë kujtojnë, se ky është një problem që prek vetëm vende të tjera. Por duhet të shohim njëherë para pragut tonë, kërkon Beate Hinrichs.

Jens Spahn e di mirë me sa duket: „Vrasje për nder. Martesë e detyruar”. Kjo i bie ndërmend politikanit konservator për temën e migrimit, së fundmi në turin e prazantimeve si kandidat për kryetar të CDU-së. Dhuna në partneritet, dhuna e burrit kundër gruas vetëm një problem i migrantëv? Apo? Spahn duhej të kishte dëgjuar më mirë kolegen e tij në kabinetin qeveritar, Franziska Giffey. Ministrja e Familjes, e cila prezantoi së fundmi shifrat e dhunës shtëpiake duke i cilësuar ato si „shokuese”, percjell Fakte.

Gati 140.000 viktima të dhunës ka regjistruar policia vitin e kaluar. 82% prej tyre janë gra, 147 syresh nuk e kanë mbijetuar dhunën. Mesatarisht çdo dy ditë e gjysmë një grua vdes nga dhuna e bashkëshortit, partnerit apo ish-partnerit. Shifra e errët është akoma më e lartë. Gati çdo e katërta grua përjeton dhunë të paktën njëherë në jetë, dhunë trupore ose dhunë seksuale nga partneri, në këtë konkluzion ka arritur një studim i Ministrisë së Familjes në Gjermani që në vitin 2004. Po ashtu edhe fakti tjetër, që dhuna në familje nuk është një problem i shtresës së ulët, ajo paraqitet në të gjitha shtresat e shoqërisë. Po, shifrat e fundit janë shikuese, por aspak të reja.

Dhunë patriarkale ka kudo

Strehimoret e grave janë të mbushura. Mijëra gra çdo vit nuk arrijnë të pranohen në to, sepse nuk mjaftojnë vendet, sepse nuk mjafton financimi. Republika Federale e Gjermanisë shkel rregullisht Konventën e Këshillit të Europës për luftimin e dhunës kundër gruas, të cilën e ka ratifikuar vetë. Po, e vërtetë në strehimore kërkojnë shpëtim mbi mesataren gra që kanë sfond migrimi. Pse? Sepse ndër të tjera ato kanë pak të ardhura dhe rrjete që mund t’i mbështesin.

Po, vërtet që gratë me sfond migrimi vuajnë më shpesh nga dhuna e partnerit, në vend të çdo të katërte grua, në këtë mjedis është gati çdo e treta. Edhe këtë e tregon një studim i Ministrisë së Familjes. A lidhet kjo me prejardhjen etnike, apo madje edhe me islamin? Kur një burrë nga Aacheni e përdhunon një grua është thjesht një maskara, ndërsa kur përdhunon një burrë nga Alepo ai e bën këtë është mysliman? Asgjë e këtillë.

Burrat shqelmojnë, grushtojnë, poshtërojnë, më shumë kur janë të papunë, kur paratë nuk mjaftojnë, kur apartamenti është shumë i vogël dhe perspektiva gri. E pikërisht janë emigrantët ata që jetojnë më shpesh në kushte të tilla. Kjo nuk i justifikon aspak autorët e krimeve, kurrë! Por shpjegon, se arsyet e sjelljeve të tilla nuk janë kulturore. Fakt është: Dhunë patriarkale ka kudo, dhe duhet kujtuar, se kur kemi të njëjtat kushte jetese, ajo paraqitet me të njëjtën shpeshtësi.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *