Wednesday , July 28 2021

Bullgaria nesër në Shkup do kërkojë mbrojtjen e monumenteve

Mbrojtja dhe ruajtja e monumenteve do të jetë një temë e rëndësishme në takimin e ministrave të kulturës të Maqedonisë dhe Bullgarisë, e cila është paralajmëruar se nesër do të mbahet në Shkup, përcjell Telegrafi Maqedoni.

Vizita njëditore e ministrit bullgar Vezhdi Rashidov, është cilësuar si një vizitë për të diskutuar  gjendjen e bashkëpunimit në fushën e kulturës dhe zbatimin e iniciativave të veçanta të përfshira në bashkëpunim mes Ministrive së dy vendeve në periudhën 2015-2017.

Megjithatë, siç thuhet në deklaratën e Ministrisë bullgare “theks të rëndësishëm gjatë bisedimeve do të vendoset në bashkëpunimin e fushës së kërkimit, ruajtjen dhe mbrojtjen e trashëgimisë kulturore dhe ruajtjen e monumenteve arkitektonike dhe komplekset”.

Ky njoftim tregon se Bullgaria në takim do të ngrejë çështjen e përmendoreve dhe monumenteve për të cilat Sofja e konsideron si të drejtë, kurse janë të vendosura në territorin e Maqedonisë. Edhe pse marrëdhëniet bilaterale mes dy vendeve janë të mira, çështja e hapur e trashëgimisë historike dhe kulturore, mbi atë që është e lidhur me dështimin për të njohur ekzistencën e kombit maqedonas dhe gjuhën, monumentet e Bullgarisë, janë ende një kancer në marrëdhëniet midis të dy vendet, dhe në mënyrë të përsëritur vendosjen e monumenteve në vend, lidhur me historinë bullgare, pa lejen e autoriteteve maqedonase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *