Një hap para për Kosovën/ Spanja do të marrë pjesë në Samitin BE-Ballkani Perëndimor

Kryeministri, Pedro Sánchez, do të marrë pjesë në 6 maj në Samitin BE-Ballkan Perëndimor, që do të mbahet nga videokonferenca, raportojnë burimet diplomatike, citon media spanjolle, “notemirca.com”.

Qeveria e Kosovës pritet të marrë pjesë në samit, siç ndodhi në vitin 2018, por me atë rast, Kryeministri i atëhershëm, Mariano Rajoy, vendosi të mos marrë pjesë në takimin zyrtar.

Spanja nuk ka marrëdhënie diplomatike me Kosovën dhe të dy burimet diplomatike dhe ekzekutive sigurojnë që pozicioni për këtë vend nuk ka ndryshuar fare. Presidenti kosovar Hashim Thaçi tani është i ftuar, europianët janë të sigurt se ai do të marrë pjesë në takimin në internet.

Në vitin 2018 takimi u mbajt në Bullgari dhe Rajoy udhëtoi për në Sofje, por vetëm për të marrë pjesë në darkën e mbajtur. Ishte takimi i parë i BE me Ballkanin Perëndimor në 15 vjet dhe Rajoy – vetëm disa muaj më vonë argumentoi se mungesa ishte “në përputhje” me qëndrimin e Spanjës për të mos njohur Kosovën për pavarësinë e saj të njëanshme.

Sidoqoftë, samiti u ndoq në nivelin më të lartë nga përfaqësuesit e katër qeverive të tjera të BE-së që gjithashtu nuk e njohin Kosovën: Greqinë, Sllovakinë, Rumaninë dhe Qipron. Presidenti i Serbisë, vendi nga i cili Kosova u nda në vitin 2008, gjithashtu mori pjesë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *